Babele – Traditii

Conform traditiei, babele sunt personaje ale mitologiei populare romanesti, care apar la inceputul lunii martie pentru a vesti venirea primaverii. O legenda veche spune ca in aceste zile Baba Dochia, responsabila cu aducerea iernii incepe sa isi dea jos din cele 9 cojoace, cate unul in fiecare zi. Astfel, in fiecare zi afara este putin mai cald, in timp ce iarna permite primaverii sa aduca natura la viata.

Babele este o traditie romaneasca tinuta de toti romanii. Aceasta are loc de pe 1 si pana pe 9 martie. Fiecare roman isi alege o baba, sau mai bine o zis o zi. Asa cum va fi baba pe care omul si-o alege, asa va fi si firea omului in anul ce vine. Unii batrani spun ca asa cum este vremea in acea zi asa ii va merge omului in anul acela. Si anume, daca vremea este frumoasa iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios si bun la suflet intreg anul iar toate ii vor merge bine. Totusi, daca in acea zi cerul este intunecat, omul acela nu va fi bun la suflet ci mai degraba suparacios. Mai mult, unii batrani cred ca daca ninge sau ploua in acea zi, anul va fi unul bogat.

Un fapt care atesta vechimea acestei traditii este lipsa adevaratelor origini. Precum in cazul interpretarii zilelor, exista si mai multe modalitati prin care oamenii isi aleg babele. Una dintre acestea se refera la alegerea oricarei babe, intre 1 si 9 martie, in timp ce o alta metoda consta in alegerea babei in functie de ziua de nastere. Daca ziua persoanei se afla intre 1 si 9 ale oricarei luni atunci baba va fi in acea zi. De exemplu, daca baba nascuta pe 6 iulie, baba omului va fi pe 6 martie. Iar daca data nasterii este formata din doua cifre, baba se alege astfel: daca cineva este nascut pe 17 februarie, ziua in care baba ii pica se calculeaza astfel 1+7 = 8. Asadar, baba este pe 8 martie.

De asemenea, o alta legenda din batrani spune ca Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o nora impotriva vointei sale. Baba ii dete norei un ghem de lana neagra si porni sa mearga la rau pentru a-l albi. Pe cand fata incepu sa spele firul, degetele incepuri sa-i sangereze insa lana ramasese tot neagra. Disperata, fata incepu a plange insa Iisus o auzi si ii darui o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Tanara urma sfatul Mantuitorului, puse floarea in apa iar lana se albi pe loc. Mai apoi, se dusese sa ii duca ghemul soacrei. Baba se supara ingrozitor si o acuza ca Martisor (cel care o ajuta pe tanara) este de fapt iubitul norei. Dochia pleca cu oile la munte crezand ca primavara venise deoarece vazuse nora cu floarea in mana. Baba Ajunsa la munte la inceputul lui martie, Dochia dupa ce si-a dat jos toate cele noua cojoace ingreunate de ploi, a inghetat si s-a prefacut in stanci alaturi de oile sale. Tot de aceasta legenda sunt legate si numele culmii Babele din masivul Bucegi si ale primelor 9 zile din luna martie.

 

Sursa

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *