Teleorman

Teleorman este un județ în regiunea Muntenia, în sudul României. Reședința județului este municipiul Alexandria. Se învecinează cu județele OltArgeșDâmbovița și Giurgiu.

Etimologia

Teleorman ar putea să aibă sensul de pădure nebună (în limba turcă din Turcia: deli orman). Din vechea Pădure nebună de odinioară s-a păstrat, până pe data de 17 iunie 2010, când a fost scos din rădăcini, în urma unei furtuni, în nordul județului, în satul Plopi, cel mai bătrân stejar din țară.

Este însă posibil ca teleorman să fi însemnat „pădurea cumană” ori „pădurea cumanilor”, avându-se în vedere că printre denumirile date populației cumane se numără și mai puțin cunoscutul tele[1]. Se presupune că numele a rămas de la cumani din epoca în care teritoriul viitoarelor principate Moldova și Țara Românească avea, în documentele și cronicile medievale, denumirea „Cumania neagră”.

Locuitorii județului se numesc teleormăneni.

Demografia

Populația județului s-a redus cu 24% din 1992, până în prezent. Potrivit datelor recensământului din 1992, în Teleorman trăiau 483. 840 de persoane. În 2011, județul mai număra doar 360. 178 de locuitori.[2]

În 2002 avea o populație de 436.025 locuitori, densitatea populației era 75/km².

  • Români – 96.76%[3]
  • Romi – 3.18%
  • există și o mică minoritate bulgărească care trăiește în câteva sate a cărei membri preferă însă să se declare «români» la recensământ.

Lista municipiilor și orașelor din județ

Orașele județului Teleorman