Bihor

Judetul Bihor

Județul Bihor (în maghiară Bihar megye, în slovacă Bihárska župa, în germană Kreis Bihar sau Kreis Bihor) este un județ din Crișana situat în nord-vestul României. Reședința de județ se află la Oradea. Abreviația județului este BH.

Geografie

Județul are o suprafață de 7,544 km², fiind întins între 46°23’48» și 47°35’21» latitudine nordică și între 21°26’06» și 22°48’39» longitudine estică. Principalele unități de relief sunt Câmpia de VestDealurile de VestMunții PlopișuluiMunții Pădurea CraiuluiMunții Bihor și parțial Munții Vlădeasa. Altitudine maximă: vf. Bihorul (Cucurbata Mare) 1849 m, vf. Budeasa 1790 m, vf. Cârligați 1693 m. Principalele cursuri de apă: Crișul NegruCrișul RepedeBarcău. Principalele lacuri: Pețea (carstic și de baraj antropic), Cefa, Mădăras, Homorog (heleșteie).

Stema județului

 
Stema județului Bihor
 
Stema județului Bihor in perioada comunista

Este adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 684 din 30 septembrie 1998 și publicată în Monitorul Oficial nr. 416 din 15 octombrie 1998.

Descrierea stemei: Stema județului Bihor se compune dintr-un scut sfertuit; în primul cartier, pe fond roșu, se află un turn crenelat de culoare neagră, zidit, de argint, dotat cu o fereastră și o poartă închisă. În cartierul secund, pe fond albastru, se află cinci spice de grâu legate cu o panglică, toate de aur. În cartierul trei, pe fond albastru, se află un ciorchine de strugure cu o frunză de viță, ambele de argint. Cartierul patru, pe fond roșu, cuprinde un hrisov natural, răsucit la capete în sensuri opuse, validat cu o pecete roșie, prinsă cu șnur răsucit, roșu și negru. Trei brâuri undate, dintre care cel din mijloc mai lat, separate de două benzi albastre, broșează peste linia orizontală. Brâul din mijloc conține trei pești negri.

Semnificația elementelor însumate: Turnul crenelat evocă vechea cetate a lui Menumorut. Spicele și frunza de viță simbolizează hărnicia locuitorilor acestor meleaguri și ponderea importantă pe care a avut-o agricultura în economia județului. Hrisovul evocă multitudinea documentelor care atestă spiritualitatea locuitorilor din zonă. Cele trei brâuri argintii simbolizează cele trei Crișuri, precum și bogăția piscicolă a apelor.

Politica

 
Prefectura Oradea

În Româniaguvernul desemnează o persoană cu titlul de prefect, pentru a fi reprezentantul său în teritoriu. Instituția pe care o conduce acesta este Prefectura. Din 2012, guvernul este reprezentat în județul Bihor prin:[1]

  • Prefectul Județului Bihor: Ioan Mihaiu

Consiliul județean este autoritatea administrației publice locale, constituită la nivel județean, pentru coordonarea activității consiliilor comunale și orășenești, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. Consiliul județean este compus din consilieri aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, în condițiile stabilite de Legea privind alegerile locale. Conducerea Consiliului Județean Bihor este formată din președintele Pásztor Sándor (UDMR)[2] și vicepreședinții Ioan Mang (PSD) și Traian Bodea (ALDE)[3]

 

SURSA