Vestul turistic. Muzeul Aurului de la Brad, unic în Europa

O clădire cochetă amplasată în centrul municipiului Brad, din judeţul Hunedoara, adăposteşte o colecţie unică în Europa prin cele peste 1.300 de exponate din aur nativ şi mai mult de 800 de eşantioane de minerale, aduse din toată lumea pentru a fi ceea ce se numeşte Muzeul Aurului

Peste 80 la sută dintre exponatele formate din aur, care a cristalizat sub diferite forme, au fost descoperite în minele de de profil din Munţii Apuseni, cunoscute ca fiind parte a „Patrulaterului Aurului”, o zonă cu importante zăcăminte extrem de prețioase. În acest perimetru au funcţionat, timp de aproape 2.000 de ani, exploatări de aur cunoscute, cum sunt cele de la Roşia Montană, Baia de Arieş, Almaş-Stănija, Gurabarza-Brad sau Săcărâmb.

În Muzeul Aurului se află peste 4,5 kilograme de aur nativ, în diverse forme, colecţia fiind apreciată ca una inestimabilă.

De altfel, este foarte greu de făcut o estimare valorică a pieselor, deoarece toate sunt diferite şi, dincolo de greutatea lor în aur, sunt unicate făurite în adâncurile pământului vreme de milioane de ani.

„Toate aceste bijuterii au fost aduse din adâncuri şi poartă osteneala a peste 40.000 de ortaci care au lucrat în minele de aur din această parte de ţară. Sunt peste 2.000 de ani în care aurul a fost exploatat în minele din zona Bradului iar acest lucru spune multe despre valoarea acestor exponate”, explică Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, el însuşi unul dintre cei care au lucrat într-o mină de aur, la Gurabarza.

Majoritatea exponatelor din vitrinele Muzeului Aurului din Brad sunt eşantioane care au fost descoperite de mineri la exploatările din Ruda-Brad, Gurabarza, Musariu, Brădişor şi Valea Morii, exponatele fiindu-le prezentate vizitatorilor aşa cum au fost găsite în subteranul minelor de aur.

Pentru cei care ajung pentru prima oară la Muzeul Aurului, impactul vitrinelor este imens, pentru că în faţa lor îşi prezintă formele piese care conţin de la câteva grăunţe de aur nativ, dispuse într-un mod aparte, până la exponate care pot fi asemuite cu diverse obiecte sau animale. Şi pentru că minerii sunt oameni sensibili, în ciuda meseriei dure pe care o practică, aceste piese unice în lume au primite nume prin care se reflectă ceea ce ar putea fi: „Şopârla de aur”, „Pana lui Eminescu”, „Harta României Mari” sau „Balerina”.

Sunt mult mai multe piese speciale care trebuie descoperite la Muzeul Aurului, cele nominalizate fiind doar câteva dintre exponatele de mare valoare pe care turistul le poate admira în vitrinele de aici.

Prima atestare a muzeului apare într-un document din anul 1912, care poartă semnătura unui vizitator.

De atunci, prin sălile muzeului au trecut zeci de mii de oameni, unii dintre ei fiind specialişti în geologie, personalităţi ale vieţii culturale, ştiinţifice sau politice, tineri şi bătrâni din toate colţurile lumii.

Pentru mulţi, experienţa întâlnirii cu aurul pur a fost de neuitat, aşa cum este fiecare moment şi pentru cei care au mai fost la acest muzeu unic în Europa. Muzeul Aurului poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 9, şi 17, luni şi marţi obiectivul turistic fiind închis.

Posibilități de cazare și masă

În municipiul Brad și în apropiere se află suficiente pensiuni, care le oferă cazare celor dornici să se oprească mai mult în zonă.

De exemplu, la pensiunea „Cetina”, o noapte de cazare într-o cameră dublă, cu baie privată și mic-dejun inclus, costă 110 lei.

În zonă se bucură de referințe bune pe paginile de socializare restaurantul „Quadrifoglio”, unde se servesc atât preparate tradiționale românești, cât și pizza și paste, la prețuri nu mai mari decât cele din Timișoara.

 

Sursa

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *