Obiceiuri si traditii locale

TRADIȚII

 • NEDEILE
  Sunt sarbatori specifice fiecarei localitati. Data lor este stabilita cu multi ani in urma si insotesc de obicei sarbatori religioase (ex: hramul bisericii din sat). Cu aceasta ocazie, localnicii isi primenesc satul si gospodariile, pregatesc mancaruri alese si primesc oaspeti din alte locuri. Oamenii se imbraca in haine de sarbatoare si participa la serbarea campeneasca unde se canta, se danseaza si se mananca pe saturate.

Imagini pentru nedeile

Imagini pentru nedeile

 • NUNTILE
  Sunt un bun prilej de petrecere si bucurie. Ritualul de nunta se desfasoara pe parcursul mai multor zile. Mai intai mirele, impreuna cu vornicul, se duce la casa nasilor si apoi cu totii merg la casa miresei unde viitoarea nevasta este ceruta de la parinti. Apoi cu tot alaiul strabat ulitele satului pe jos pana la Biserica. Dupa cununia religioasa incepe nunta. Un bun prilej de distractie si spectacol autentic popular. Nuntile padurenilor nu seamna cu nici o alta nunta din Romania.

Imagini pentru nuntile traditionale

Imagini pentru nuntile traditionale

 • MASURATUL LAPTELUI
  Este un obicei care se practica de sute de ani inainte de inceperea pastproitului. Taranii aduc oile la locul de intalnire si dupa ce le lasa sa pasca, fiecare isi mulge oile sale. Laptele este masurat si trecut in socotelile ciobanului. De aici incolo, ciobanul trebuie sa obtina de la oile pe care le-a primit in grija, aceeasi cantitate pe care a obtinut-o stapanul lor. Intreaga contabilitate este incrustata cu semne speciale pe toiagul ciobanului si este valabila pana la terminarea sezonului. Inainte de plecarea turmei, satenii aseaza masa, canta, danseaza si chefuiesc.

Imagini pentru masuratul laptelui

Imagini pentru masuratul laptelui

 • IESITUL IN TARINA
  Inainte de inceperea recoltarii graului, intreaga comunitate a satului, impreuna cu preotul ies in “tarina”( terenurile cu culturi agricole) sa sfinteasca si sa binecuvanteze recoltele.

Imagini pentru sfintirea holdelor

Imagini pentru sfintirea holdelor

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *