
Bucătaria dobrogeana este, evident, foarte mult influenţată de cadrul natural în care s-a dezvoltat şi de oamenii care au trecut prin aceste locuri frumoase de la începutul timpului.
Marea Neagră, Delta Dunării, fauna, clima, dar mai ales influenţa popoarelor stabilite pe acest teritoriu şi-au lăsat amprenta în farfuriile şi ceaunele dobrogenilor. Grupurile etnice care au adus noi arome în regiune: turcii, tătarii, machedonii, ruşii (lipoveni) au adus mâncăruri specifice. Asta nu poate decât să ne bucure şi să ne facă să le descoperim toate minunăţiile culinare.
Peştele conduce detaşat în topul preparatelor preferate de dobrogeni, lucru lesne de înţeles, mai ales când Delta Dunării şi Marea Neagră se întind cât vezi cu ochii. Oamenii locurilor gătesc însă şi vânat, carne de oaie (mai ales turcii), vacă sau porc. O particularitate mai e şi faptul că sunt foarte des folosite la gătit stafidele, nucile şi siropurile concentrate în zonele influenţate de cultura turcă. Lactatele şi brânzeturile sunt de asemenea foarte populare, iar fructele, legumele şi ouăle nu lipsesc din meniul dobrogenilor.
Plăcintele dobrogene sunt celebre în ţara noastră şi probabil cel mai popular fel de mâncare din regiune, fie ele dulci sau sărate. Tipice mai sunt şi cherdelele sunt plăcinte cu brânză şi verdeaţă, specifice în zona Dobrogei şi Deltei Dunării. Un fel de mâncare tipic macedonean, regăsit şi la noi, este piperchi: pregătit din ardei cu brânză, un fel de tocană cu ardei.
Bucătăria dobrogeană este uşoară şi aromată şi este mereu în schimbare. Odată cu dezvoltarea turismului la malul mării au început să apară influenţele europene, dar savoara nu s-a pierdut. Dulciurile sunt aceleaşi ca acum o sută de ani şi sunt cele mai dulci dulciuri, influenţa turcilor aduce baclavaua, sarailiile, halvaua de casa şi turta dulce.
Aducem aici reteta de la o mancare gustoasa si usor de pregatit de peste numita Malasolca.
Ingrediente
- Peste
1 peste proaspat (salau, stiuca sau crap), de circa 1 kg
- Cartofi
500 gr
- Usturoi
1 capatana
- Sare
- Malai
200 gr
- Apa
1 l
Pasul 1
Cureti pestele de solzi si intestine. Il speli bine atat la exterior, cat si in interior. Il portionezi, indepartand capul, coada si aripioarele inotatoare.Pasul 2
Pui la fiert apa cu multa sare. Cand clocoteste, micsorezi intensitatea focului si pui la fiert pestele, la foc mic, pentru aproximativ 20 de minute.Pasul 3
Intre timp, cureti cartofii si tai in cuburi mari si ii fierbi in apa usor sarata. Intr-un tuci cu 1 litru de apa si 1 lingurita de sare, prepari mamaliga, avand grija sa amesteci bine, ca sa nu se formeze cocoloase si o fierbi cel putin 20 de minute.Pasul 4
Scoti pe un platou pestele si cartofii fierti. Stropesti preparatul cu mujdei de usturoi si il servesti cu mamaliguta alaturi.