Despre crucile albastre din Săpânța, jud. MM
Interviu realizat în atelierul meșterului popular Dumitru Pop Tincu – continuatorul Cimitirului Vesel de la Săpânța! Secvență din cadrul emisiuni ”Cu Iosif pe coclauri”.Realizator: Iosif CIUNTEREI – August, 2018 –
Sursa youtube «Cu Iosif pe coclauri»
Cimitirul Vesel de la Săpânța este renumit pentru imaginea crucilor albastre împodobite cu o multitudine de figuri și motive. În egală măsură, își datorează celebritatea versurilor populare scrijelite pe lemn, care dezvăluie, scurt și cuprinzător, traseul vieții celui răposat. Cimitirul a fost deschis în 1935 și a luat forma pe care o cunoaștem prin talentul lui Stan Ioan Pătraș (1908 –1977), al cărui continuator a fost Dumitru Pop Tincu. Cu mult umor și creativitate, amândoi au valorificat spontaneitatea culturii orale care se bazează pe vers și rimă.
Meritul incontestabil al lucrării de față constă în adunarea a câtorva sute de epitafuri lizibile de pe crucile de la Săpânța. Textele autoarei îmbogățesc fiecare capitol cu comentarii aprofundate, accesibile publicului contemporan, mai ales celui din mediul urban, mai puțin familiarizat cu riturile vieții rurale de odinioară. Astfel, versurile funerare de la Săpânța capătă un înțeles dincolo de lumea dispărută pe care o evocă, oferindu-le cititorilor informații prețioase despre viața cotidiană a satului.
„Epitafurile de pe crucile albastre reflectă o atitudine ireverențioasă în fața morții.” – Lucian-Valeriu Lefter